28 februarie 2010

- 22 MARTIE 2009 - "ZIUA MONDIALĂ A APEI"


În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a fost adoptată, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care 22 martie devenea ‘Ziua mondială a apei’. S-a dovedit a fi o ocazie bună pentru a reaminti tuturor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pură, precum şi identificarea problemelor şi găsirea de soluţii la aceste probleme.

În contextul crizei pe termen lung a lichidului vital, eforturile internaţionale sunt concretizate în numeroase acţiuni menite să îmbunătăţească situaţia îngrijorătoare prezentată de statistici.
Comunitatea internaţională a decis cu ocazia Summitului mondial pentru dezvoltare durabilă desfăşurat în 2002 la Johannesburg (Africa de Sud) reducerea la jumătate, până în anul 2015, a numărului persoanelor lipsite de apa potabilă şi a proporţiei persoanelor (estimate în prezent la 2,3 miliarde) fără acces la utilităţi sanitare. În ritmul actual de utilizare a apei dulci disponibile pe Terra, Consiliul mondial al apei, co-organizator al Forumului, împreună cu autorităţile din Mexic, estimează că 50 % din populaţia Globului ar putea rămâne fără apă potabilă în 2025 faţă de 30 % cât se înregistrează în prezent.

Ţinând seama de acestea, pe data de 25 martie 2008 la liceul nostru a avut loc dezbaterea cu tema „22 Martie – Ziua Mondială a Apei”, fiind invitată Doamna Prof. univ.dr. Nicoleta Geamăna de la Facultatea de Ecologie din Bucureşti. Au fost prezenţi elevii claselor a 9-a B şi a 9-a E, precum şi Dir. adj. – Prof. Dragoş Lucian Ţigău din partea conducerii liceului, Prof. Gabriela Romaniţa Hulea – Consilier psihopedagogic, Prof. dr. Gabriela Dîrloman – Profesor de geografie, Prof. Mihaela Orendovici – Profesor de biologie.

Elevii au realizat eseuri despre problema apei şi au răspuns unui chestionar de mediu propus de Doamna Prof. univ.dr. Nicoleta Geamăna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu