28 februarie 2010

- 22 MAI 2009 - "ZIUA BIODIVERSITĂŢII" - CONCURS DE MINI-GRĂDINI JAPONEZE






The event ”Different Minds - Equal Chances for the Friendship between Japan and Romania”- “The
Beauty of the Japanese Gardens seen with the Eyes of a Romanian Child”
was held on May on May
22-nd at the Commercial High School
“Nicolae Kretzulescu” in Bucharest and its goals are :

- Promoting the friendship and exchanging education, values, culture, mentality between Japan and Romania on the occasion of “Japan-Danube Friendship Year 2009”.

- Promoting Environmental Education by active envolving in the project “The Beauty of the Japanese Gardens seen with the Eyes of a Romanian Child” (Small Japanese Gardens Contest among pupils of the 11th grade from The Commercial High School “Nicolae Kretzulescu” in Bucharest).


The final purpose of this event was to create a partnership with the Embassy of Japan in Bucharest and with the Bucharest Japanese Language School in order to set up a Center for Promoting Japanese – Romanian Educational Values at the Commercial High School ”Nicolae Kretzulescu” in Bucharest.

- 22 MARTIE 2009 - "ZIUA MONDIALĂ A APEI"


În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro a fost adoptată, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care 22 martie devenea ‘Ziua mondială a apei’. S-a dovedit a fi o ocazie bună pentru a reaminti tuturor cât de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pură, precum şi identificarea problemelor şi găsirea de soluţii la aceste probleme.

În contextul crizei pe termen lung a lichidului vital, eforturile internaţionale sunt concretizate în numeroase acţiuni menite să îmbunătăţească situaţia îngrijorătoare prezentată de statistici.
Comunitatea internaţională a decis cu ocazia Summitului mondial pentru dezvoltare durabilă desfăşurat în 2002 la Johannesburg (Africa de Sud) reducerea la jumătate, până în anul 2015, a numărului persoanelor lipsite de apa potabilă şi a proporţiei persoanelor (estimate în prezent la 2,3 miliarde) fără acces la utilităţi sanitare. În ritmul actual de utilizare a apei dulci disponibile pe Terra, Consiliul mondial al apei, co-organizator al Forumului, împreună cu autorităţile din Mexic, estimează că 50 % din populaţia Globului ar putea rămâne fără apă potabilă în 2025 faţă de 30 % cât se înregistrează în prezent.

Ţinând seama de acestea, pe data de 25 martie 2008 la liceul nostru a avut loc dezbaterea cu tema „22 Martie – Ziua Mondială a Apei”, fiind invitată Doamna Prof. univ.dr. Nicoleta Geamăna de la Facultatea de Ecologie din Bucureşti. Au fost prezenţi elevii claselor a 9-a B şi a 9-a E, precum şi Dir. adj. – Prof. Dragoş Lucian Ţigău din partea conducerii liceului, Prof. Gabriela Romaniţa Hulea – Consilier psihopedagogic, Prof. dr. Gabriela Dîrloman – Profesor de geografie, Prof. Mihaela Orendovici – Profesor de biologie.

Elevii au realizat eseuri despre problema apei şi au răspuns unui chestionar de mediu propus de Doamna Prof. univ.dr. Nicoleta Geamăna.

- 20 MARTIE 2009 - DEZBATERE PRIVIND "2009 – Anul prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene”






Pe data de 20 Martie 2009, la Sala Calităţii a liceului a avut loc masa rotundă cu tema „2009 – Anul prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene”, fiind invitată Prof. Mika Yahara de la Şcoala Japoneză din Bucureşti.

Ideea acestei dezbateri a pornit de la faptul că o comparaţie a culturii şi civilizaţiei japoneze cu cea română permite identificarea acelor principii şi valori pe care se bazează o societate pentru a-şi asigura un mediu durabil pentru generaţiile viitoare.

Prezentarea Japoniei din punct de vedere geografic, dar şi a obiceiurilor, tradiţiilor atât de bine conservate de societatea niponă, reprezintă tocmai cheia unicităţii unui sistem de educaţie bazat pe valori şi principii deosebite, cât şi pe toleranţă.

În Japonia, valorile educaţiei pentru o dezvoltare durabilă se regăsesc în însăşi Constituţia ţării, ceea ce explică rolul pe care îl are statul în promovarea valorilor naţionale.

Au fost prezenţi Director Adjunct Dragoş Lucian Ţigău, Prof. Elena Bălan – responsabil aria curriculară „Om şi Societate”, Prof. dr. Manuela Mocanu, Prof. Liliana Cârstea, Prof. Crăiţa Cristina Lăzărică şi elevii claselor a 9-a E şi a 10-a F şi a 11-a B.

Au existat discuţii între profesorul organizator, invitat şi elevi privind educaţia pentru dezvoltare durabilă şi rolul cunoaşterii identităţii naţionale, dar şi a culturii noastre prin comparaţie cu un cea a unui stat ca Japonia

Prof.dr. Gabriela Dîrloman a prezentat calendarul cercului Geo-K şi a propus ca în luna Mai să se desfăşoare concursul „Grădini japoneze – frumuseţe şi culoare pentru Bucureşti” care să marcheze Ziua Mondială a Biodiversităţii de pe 22 Mai.

În încheiere, Prof.dr. Gabriela Dîrloman a precizat faptul că elevii trebuie să conştientizeze rolul pe care îl are educaţia pentru propria lor persoană, dar şi pentru societatea în care trăiesc şi care în procesul rapid al globalizării presupune schimbarea de mentalităţi, atitudine, valori, fără a-şi pierde însă identitatea proprie. De aceea, cunoaşterea unei civilizaţii şi culturi precum cele japoneze, poate constitui pentru mulţi dintre tineri un model pentru propria lor viaţă.

24 februarie 2010

- LUNA PĂDURII - 15 MARTIE - 15 APRILIE (GEO-K 2009)







Sâmbătă, 23 martie 2009, în cadrul proiectului interjudeţean „Punţi între oraş şi sat – Împreună suntem egali”, membrii cercului GEO-K de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” au participat la acţiunea “Împreună să plantăm un copac!”.

Activitatea s-a dorit să atragă atenţia elevilor pentru protecţia fondului forestier din România care constituie un bun al tuturor.


Acţiunea s-a desfăşurat la Vulcana Băi, unde elevii de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” împreună cu elevii clasei a VIII-a B de la Şc.gen. „Ion Mareş”, au participat la 2 activităţi:

  1. „Să cunoaştem pădurea” – mini-excursie în pădurea de pe Dealul Mare
  2. „Împreună să plantăm un copac” – activitate care a presupus plantarea a 2 vişini în curtea şcolii „Ion Mareş” de la Vulcana-Băi de către elevii de la Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”.

Totodată acţiunea a demonstrat că elevii de la sat sunt legaţi încă de mediul natural, ei fiind buni cunoscători ai pădurii faţă de elevii de la oraş.


Elevii de la oraş au înţeles că deşi trăiesc într-un spaţiu urban, deseori natura, pădurea este un loc de recreere şi numai prin protejarea şi respectarea acesteia pot să trăiască armonios şi sănătos.


La această activitate au participat elevi de la clasele a 10-a F, a 11-a B şi a 12-a F, membri ai cercului GEO-K din Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”. Profesori coordonatori au fost: Dr. Gabriela Dîrloman, Dr. Manuela Mocanu Jaber, Cristina Chiriţă şi Mika Yahara de la Şcoala Japoneză din Bucureşti.

- 17 – 21 NOIEMBRIE 2008: „SĂPTĂMÂNA EDUCAŢIEI GLOBALE”




În data de 20 noiembrie 2008, la Sala Calităţii a Şcolii Superioare Comerciale "Nicolae Kretzulescu" a avut loc dezbaterea „17 – 21 noiembrie: Săptămâna educaţiei globale”, ocazie cu care a avut loc şi deschiderea oficială a cercului interdisciplinar GEO-K”. Activitatea s-a efectuat împreună cu elevii clasei a 9-a B şi a 11-a E la Cabinetul de Geografie - Istorie.

Au fost prezenţi Director – Prof. Mirela Nicoleta Dinescu, Dir. adj. – Prof. Dragoş Lucian Ţigău din partea conducerii liceului, Prof.Elena Bălan –responsabil aria curriculară „Om şi Societate”, Prof. Liliana Cârstea – profesor de istorie, Prof. Maria Dinică – profesor de fizică, Prof. Ştefania Ioachim – profesor de chimie şi Prof.dr. Gabriela Dîrloman - organizator.

Doamna Prof. dr. Gabriela Dîrloman a prezentat tema: „Globalizarea educaţiei – Studiu comparativ între sistemul de educaţie din Japonia şi cel din România”, lucrare scrisă în urma unui studiu de 1 an şi jumătate în Japonia, la Universitatea de Educaţie din Osaka. O comparaţie a sistemelor de educaţie japonez şi român permite identificarea acelor principii şi valori pe care se bazează o societate pentru a-şi asigura un mediu durabil pentru generaţiile viitoare. Această analiză comparativă scoate în evidenţă unicitatea sistemelor de educaţie, sisteme educaţionale în care un rol deosebit îl are educaţia pentru mediu.

Spre deosebire de România, în Japonia, educaţia pentru mediu este a doua disciplină predată ca pondere după disciplinele de cultură generală. Un rol deosebit îl are crearea de reţele de şcoli afiliate la UNESCO, în care activităţile de protecţie a mediului se concretizează prin: -colectarea sticlelor şi a materialelor plastice; -separarea obiectelor din aluminiu de cele din oţel; -separarea deşeurilor.

În România, educaţia pentru protecţia mediului este predată interdisciplinar la geografie, fizică, chimie şi biologie sau se realizează prin activităţi extracurriculare (proiecte Socrates, Leonardo da Vinci), prin asocierea cu ONG-uri sau prin reţeaua de Eco-şcoli. Acest din urmă program a debutat în România cu 5 şcoli pilot în 1995, iar în prezent are peste 400 de şcoli partenere. Elevii claselor implicate au fost grupaţi pe echipe şi fiecare echipă a trebuit să realizeze un poster, tema fiind educaţia globală.

Totodată elevilor li s-au prezentat activităţile ce se vor desfăşura în cadrul cercului, obicetivele urmărite şi responsabilii din partea profesorilor şi a elevilor. S-a stabilit ca realizarea unui calendar ecologic să fie făcută de către o clasă de a 9a în fiecare lună.

22 februarie 2010

- 8 OCTOMBRIE 2008- "ZIUA MONDIALĂ PENTRU REDUCEREA DEZASTRELOR NATURALE"




În data de 8 octombrie 2008, la liceul nostru a avut loc o dezbatere cu ocazia zilei „8 Octombrie - "Ziua Mondială pentru reducerea dezastrelor naturale”, fiind invitată Dr. Carmen Sofia Dragotă de la Institutul de Geografie al Academiei Române, care a prezentat tema „Încălzirea globală”. Dezbaterea s-a efectuat împreună cu elevii clasei a 11-a G. Au fost prezenţi Dir.adj. Dragoş Lucian Ţigău din partea conducerii liceului, Prof.Elena Bălan – responsabil aria curriculară „Om şi Societate”, Prof. Violeta Marinciu – profesor de geografie şi Prof.dr. Gabriela Dîrloman - organizator.

Încălzirea globală constituie una din problemele fundamentale cu care se confruntă omenirea în secolul XXI. O cauză a acestui fenomen este intensificarea dezastrelor naturale, fapt pentru care s-a considerat necesară atenţionarea societăţilor lumii prin recunoaşterea celei de-a doua zi de miercuri din luna octombrie drept „Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale”. Un rol deosebit revine însă dezvoltării conştiinţei în fiecare individ de a nu distruge natura, de a nu contribui la producerea unor dezastre naturale prin intensificarea antropizării. De aceea, rolul educaţiei pentru protecţia mediului şi mai recent pentru reducerea dezastrelor naturale trebuie să constituie o prioritate în sistemul de educaţie din România.

- 5 OCTOMBRIE 2008- "ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI"



În data de 1 octombrie 2008, cu ocazia dezbaterii 5 Octombrie -" Ziua Mondială a Educaţiei” a avut loc dezbaterea cu tema „Sistemul informaţional geografic”, susţinută de doctorand Roxana Cuculici de la Institutul de Geografie al Academiei Române. Dezbaterea s-a efectuat împreună cu elevii clasei a 12a F.

Au fost prezenţi Dir.adj. Dragoş Lucian Ţigău din partea conducerii liceului, Prof. Elena Bălan –responsabil aria curriculară „Om şi Societate” şi Prof.dr. Gabriela Dîrloman -organizator.


Secolul XXI se constituie ca un secol în care timpul şi spaţiul se comprimă virtual. Dezvoltarea Internetului şi a sistemului informaţional într-un ritm fără precedent au permis şi permit accesul la informaţie şi la comunicare fără limite.


Utilizarea calculatorului în orice domeniu de activitate pare să ajute oamenii şi să ofere posibilitatea realizării unor scenarii ale unei societăţi viitoare în care să existe un echilibru între natură şi dezvoltarea socio-economică. În acest sens, introducerea Sistemului Informaţional Geografic (SIG) reprezintă un pas înainte pentru omenire, deoarece orice domeniu de activitate are drept element definitoriu spaţiul, mediul geografic. Introducerea SIG în sistemul educaţional geografic este deja realizată prin intermediul hărţilor digitale şi a programelor AEL sau a Tablelor de tip SMART, ceea ce poate ajuta profesorul şi indirect elevii, să creeze o educaţie de calitate a acestora, educaţie adaptată unei ere a informatizării.



21 februarie 2010

- EDUCAŢIA GLOBALĂ LA ŞCOALA SUPERIOARĂ COMERCIALĂ "NICOLAE KRETZULESCU" - BUCUREŞTI













Într-un secol al schimbărilor globale ale mediului, rolul EDUCAŢIEI a crescut pentru că aceasta este înţeleasă ca o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemelor de mediu şi pentru construirea unui viitor durabil al omenirii.

Perioada 2005-2014 este cunoscută drept “Deceniul Educaţiei pentru Dezvoltare Durabilă al Naţiunilor Unite”, program ce a dat un impuls major preocupărilor pentru educaţia în domeniul dezvoltării durabile din numeroase ţări, prin implicarea mai accentuată a elevilor în înţelegerea problemelor actuale ale mediului.

Integrarea Educaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă în sistemele şi programele naţionale de educaţie este o prioritate pentru a se analiza trecerea de la consideraţii generale cu un caracter teoretic la aplicaţii practice în toate domeniile de activitate. Aplicarea acestui obiectiv înseamnă dezvoltarea unui sistem de învăţământ continuu adaptat cerinţelor societăţii şi tradiţiilor culturale locale. Programele de educaţie vizează:biodiversitatea;managementul durabil al apei; transformarea rurală; sărăcia; consevarea şi protecţia mediului.

Ţinând seama de aceste perspective, în Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu" din Bucureşti a luat fiinţă în anul şcolar 2008-2009, cercul interdisciplinar geografie-istorie-ştiinţe socio-umane. Activităţile cercului interdisciplinar GEO-K s-au regăsit în multe din programele de educaţie ale dezvoltării durabile, dar atenţia cea mai mare a fost acordată educaţiei ecologice.Echipa comisiei şi a cercului interdisciplinar GEO-K este susţinută în desfăşurarea activităţilor de către conducerea liceului, mai exact de Profesor Mirela Nicoleta Dinescu – Director şi Profesor Dragoş Lucian Ţigău – Director Adjunct.

Din anul şcolar 2009-2010, la nivelul liceului nostru funcţionează Comisia pentru Educaţie Globală, ale cărei obiective sunt promovarea în rândul tinerei generaţii a unei educaţii de calitate, precum şi crearea unei societăţi durabile bazată pe principii şi valori morale adevărate.

Prof. dr. Gabriela Dîrloman (geograf)