Fie că suntem vegetarieni sau vegani, este destul de dificil să alegem sursele de hrană şi din ce în ce mai greu descifrabilele liste de ingrediente. Din punct de vedere al globalizării pieţei, în farfuriile noastre ajung alimente care nu ţin cont de anotimpuri: strugurii la început de primăvară iar roşiile în mijlocul iernii. Încercând să ne hrănim sănătos şi totodată să ajutăm la dezvoltarea unui comerţ echitabil, risipa de alimente e o sarcină destul de greu de administrat.
Atunci când definim hrana sustenabilă apar şi unele controverse, de exemplu: emisii de CO2, folosirea de pesticide şi ierbicide, regulamentele comerţului, drepturile fiermierilor. Hrana sustenabilă este una sănătoasă şi sigură obţinută prin sisteme de producţie care respectă mediul natural, ameliorează traiul animalelor şi totodată creează condiţii de muncă şi salarii echitabile, ajutând astfel la prosperitatea economiilor locale.
Principiile alimentelor sustenabile sunt:
- Organic/Eco/Bio – Agricultura organică este mult mai sustenabilă decât metodele agricole intensive deoarece reduce impactele asupra mediului natural. Nu se utilizează pesticide şi fertilizatori artificiali, presupune standarde înalte şi bunăstarea animalelor;
- Local şi de sezon – Atunci când cumpărăm hrana locală şi de sezon reducem cantitatea de energie utilizată în timpul producerii şi transportului, contribuind astfel la o economie locală mai bună;
- Echitabil – Atunci când pe plan local nu găsim produsele dorite, trebuie acordată prioritate produselor care garantează un comerţ echitabil;
- Etic – Hrana trebuie să fie produsă în aşa fel încât să asigure condiţii de muncă şi venituri oamenilor care muncesc pe parcursul ciclului de viaţă al alimentelor;
- Etichetele – Ne oferă informaţii despre hrană şi totodată ne ajută să luăm decizii.
Toate aceste probleme au fost discutate în cadrul unei dezbateri de elevii de la clasa a9a H împreună dl. Tudor Vasile de la Asociația pentru Conștientizarea Industriei Agricole. Elevii au fost informați despre ecologie, impactul agriculturii industriale asupra mediului și sănătății publice, dar și asupra puterii noastre de alegere a alimentelor.
În final, elevii au degustat produse alimentare sustenabile, precum lapte de cocos și biscuiți vegan, ambalajele folosite pentru acestea fiind din materiale reciclabile și nu plastic. Totodată, elevii au descoperit împreună alternative care pot produce o schimare în modul de alimentației, elevii demostrând că au puterea de a se implica într-un subiect social important pentru ei.
Prof.dr.Gabriela Dîrloman
Prof.dr.Gabriela Dîrloman
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu