20 noiembrie 2019

18 - 24 NOIEMBRIE 2019: SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE

20 NOIEMBRIE: ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR COPILULUI

În fiecare an, pe 20 noiembrie, pentru a marca Convenția cu privire la drepturile copilului, UNICEF celebrează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului la nivel global. Este o zi de acțiune pentru copii, de către copii, o zi distractivă, dar cu un mesaj serios. În 2019 această dată este cu atât mai specială cu cât aniversăm 30 de ani de la adoptarea Convenției, tratatul cel mai ratificat de la nivel internațional.
Anul acesta, aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Convenției cu Privire la Drepturile Copilului este tema Celei Mai Mari lecții din lume. Planul de lecție realizat explică legătura dintre drepturile copilului și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și sugerează activități care pot fi implementate la nivelul școlilor pentru a sărbători Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. 
La nivelul liceului, această lecție a fost efectuată împreună cu elevii de la clasa a 9a D pe parcursul a 60 de minute, împreună cu prof.dr. Gabriela Dîrloman.



Elevii au fost foarte entuziasmați să povestească despre copilărie și săîșii cunoască drepturile pe care le au. Elevii au dezbătut situațiile din tările sărace unde copiii sunt privați de drepturi elementare de viață, dar au existat și elevii care și-au exprimat gândurile, sentimentele vis-a-vis de propria lor copilărie, constatând faptul că părinții petrec un timp redus cu ei, ceea ce creează o serie de probleme de relaționare la nivel de familie și numai. 
Activitatea cea mai interesantă din planul de lectie a fost cea legată de exprimarea viitorului copilăriei, temă care s-a concretizat cu realizarea de catre elevi de desene pentru a exprima cum isi imagineaza ei copilăria ideală. 
Totodată, fiecare elev a scris câte 3 drepturi ale copilului altele decât cele care există în planul de lectie si s-a creat un document cu drepturile copilului pe care ei le consideră ca fiind importante.







Prin acest tip de activitate, se urmărește conștientizarea faptului că copiii vor „prelua” roluri cu mare vizibilitate în mass-media, politică, afaceri, sport și divertisment, de obicei deținute de adulți, pentru a atrage atenția asupra problemelor care contează pentru ei.
Prof.dr. Gabriela Dîrloman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu