20 noiembrie 2019

18 - 24 NOIEMBRIE 2019: SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE

20 NOIEMBRIE: ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR COPILULUI

În fiecare an, pe 20 noiembrie, pentru a marca Convenția cu privire la drepturile copilului, UNICEF celebrează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului la nivel global. Este o zi de acțiune pentru copii, de către copii, o zi distractivă, dar cu un mesaj serios. În 2019 această dată este cu atât mai specială cu cât aniversăm 30 de ani de la adoptarea Convenției, tratatul cel mai ratificat de la nivel internațional.
Anul acesta, aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Convenției cu Privire la Drepturile Copilului este tema Celei Mai Mari lecții din lume. Planul de lecție realizat explică legătura dintre drepturile copilului și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și sugerează activități care pot fi implementate la nivelul școlilor pentru a sărbători Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. 
La nivelul liceului, această lecție a fost efectuată împreună cu elevii de la clasa a 9a D pe parcursul a 60 de minute, împreună cu prof.dr. Gabriela Dîrloman.



Elevii au fost foarte entuziasmați să povestească despre copilărie și săîșii cunoască drepturile pe care le au. Elevii au dezbătut situațiile din tările sărace unde copiii sunt privați de drepturi elementare de viață, dar au existat și elevii care și-au exprimat gândurile, sentimentele vis-a-vis de propria lor copilărie, constatând faptul că părinții petrec un timp redus cu ei, ceea ce creează o serie de probleme de relaționare la nivel de familie și numai. 
Activitatea cea mai interesantă din planul de lectie a fost cea legată de exprimarea viitorului copilăriei, temă care s-a concretizat cu realizarea de catre elevi de desene pentru a exprima cum isi imagineaza ei copilăria ideală. 
Totodată, fiecare elev a scris câte 3 drepturi ale copilului altele decât cele care există în planul de lectie si s-a creat un document cu drepturile copilului pe care ei le consideră ca fiind importante.







Prin acest tip de activitate, se urmărește conștientizarea faptului că copiii vor „prelua” roluri cu mare vizibilitate în mass-media, politică, afaceri, sport și divertisment, de obicei deținute de adulți, pentru a atrage atenția asupra problemelor care contează pentru ei.
Prof.dr. Gabriela Dîrloman

05 noiembrie 2019

PROIECTUL BEACON LA ȘCOALA SUPERIOARĂ COMERCIALĂ "N.KRETZULESCU"


INIȚIATIVA EUROPEANĂ PENTRU CLIMĂ (EUKI) este un instrument de finanțare a proiectelor de către Ministerul Federal al Germaniei pentru Mediu, Conservarea Naturii și Securitate Nucleară (BMU). Implementarea acestui instrument este sprijinită de Societatea germană de cooperare internațională (GIZ) GmbH (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Scopul general al EUKI este promovarea cooperării în domeniul schimbărilor climatice în cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Ca urmare a studiilor efectuate de specialiști, Ministerul Mediului din Germania a inițiat proiectul BEACON (Bridging European and Local Climate Action) care promovează acțiunile în domeniul protecției climei și facilitează un schimb între parteneri la nivel național, local și educațional din Europa. Scopul proiectului este de a consolida cooperarea bilaterală și multilaterală între partenerii din proiect pentru implementarea țintelor stabilite prin Acordul de la Paris. 


Se știe că școlile sunt principalele consumatoare de energie electrică și termică și ca urmare sunt răspunzătoare de emisiile de CO2 sau alte particule la nivelul atmosferei, particule care distrug startul de ozon și amplifică creșterea temperaturii Globului. Și în cazul liceului nostru, cu o clădire patrimoniu istoric, cu 2 corpuri de săli de clasă și o sală de sport se pune problema eficientizării energetice și de reducere a consumului de energie. De aceea, participarea ca partener în proiectul BEACON, în colaborare cu Societatea Națională de Reciclare a Bateriilor și UFU-Germania va contribui la conștientizarea de către elevii și profesorii din Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu a importanței pe care o are reducerea consumului de energie pentru protecția mediului și pentru reducerea fenomenului de încălzire globală. Totodată vor fi elaborate modele stimulative pentru economisire a energiei, se vor realiza planuri de acțiune pentru economisirea energiei.

La nivelul liceului s-a constituit o echipă de profesori și o echipă de elevi voluntari (clasele 9-11) care sunt implicate în împlementarea proiectului. Coordonator din partea liceului este prof.dr.Gabriela Dîrloman. 

Dintre activitățile derulate până în prezent menționăm:
1. Prezentarea proiectului BEACON la clasa a 9a D - 16 octombrie 2019 de către doamna Ana MAria Rădulescu din partea SNRB.






2. Vizita de studiu la Berlin a unei echipe formată din: doamna Elena GAșpar Ion din partea SNRB, a 10 profesori din București (din partea liceului nostru a participat doamna prof.dr.Gabriela Dîrloman), Alba Iulia, Buzău, Deva, Râmnicu Vâlcea, Zalău și a președintelui City Managerilor din România - domnul Marian Florea. Vizita s-a desfășurat în perioada 21 - 25 octombrie 2019 și a constat în transferul de bune practici de la școli din Germania unde se aplică educația pentru dezvoltare durabilă, discuții cu repezentanți ai UFU, cu un reprezentant local din Berlinul de Vest și alți experți în domeniul eficientizării energetice și de proecție a mediului.

  





























Scopul acestei vizite a fost ca la revenirea în țară să se contureze la nivelul fiecărei școli un plan de acțiune pentru eficientizarea energetică, dar și pentru promovarea educației pentru dezvoltare durabilă. Pe lângă campaniile de informare, un rol important va avea la nivelul liceului, în colaborare și cu Facultatea de Geografie-Departamentul de Meteorologie-Climatologie realizarea a 2 ministudii privind calitatea mediului (temperatură, umiditate, cantitate de pulberi în aer, concentrația de CO2) la nivelul sălilor de clasă, sală de sport și cabinete din liceu, precum și în centrul vechi al Bucureștiului, folosind aparatele de măsurat puse la dispoziție de proiectul BEACON.


Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook a proiectului


Prof.dr.Gabriela Dîrloman




ALIMENTAȚIA SUSTENABILĂ ESTE O MARE PROVOCARE A LUMII CONTEMPORANE!


Fie că suntem vegetarieni sau vegani, este destul de dificil să alegem sursele de hrană şi din ce în ce mai greu descifrabilele liste de ingrediente. Din punct de vedere al globalizării pieţei, în farfuriile noastre ajung alimente care nu ţin cont de anotimpuri: strugurii la început de primăvară iar roşiile în mijlocul iernii. Încercând să ne hrănim sănătos şi totodată să ajutăm la dezvoltarea unui comerţ echitabil, risipa de alimente e o sarcină destul de greu de administrat.
Atunci când definim hrana sustenabilă apar şi unele controverse, de exemplu: emisii de CO2, folosirea de pesticide şi ierbicide, regulamentele comerţului, drepturile fiermierilor. Hrana sustenabilă este una sănătoasă şi sigură obţinută prin sisteme de producţie care respectă mediul natural, ameliorează traiul animalelor şi totodată creează condiţii de muncă şi salarii echitabile, ajutând astfel la prosperitatea economiilor locale.
Principiile alimentelor sustenabile sunt:
  • Organic/Eco/Bio – Agricultura organică este mult mai sustenabilă decât metodele agricole intensive deoarece reduce impactele asupra mediului natural. Nu se utilizează pesticide şi fertilizatori artificiali, presupune standarde înalte şi bunăstarea animalelor;
  • Local şi de sezon – Atunci când cumpărăm hrana locală şi de sezon reducem cantitatea de energie utilizată în timpul producerii şi transportului, contribuind astfel la o economie locală mai bună;
  • Echitabil – Atunci când pe plan local nu găsim produsele dorite, trebuie acordată prioritate produselor care garantează un comerţ echitabil;
  • Etic – Hrana trebuie să fie produsă în aşa fel încât să asigure condiţii de muncă şi venituri oamenilor care muncesc pe parcursul ciclului de viaţă al alimentelor;
  • Etichetele – Ne oferă informaţii despre hrană şi totodată ne ajută să luăm decizii.

Toate aceste probleme au fost discutate în cadrul unei dezbateri de elevii de la clasa a9a H împreună dl. Tudor Vasile de la Asociația pentru Conștientizarea Industriei Agricole. Elevii au fost informați despre ecologie, impactul agriculturii  industriale asupra mediului și sănătății publice, dar și asupra puterii noastre de alegere a alimentelor.   


În final, elevii au degustat produse alimentare sustenabile, precum lapte de cocos și biscuiți vegan, ambalajele folosite pentru acestea fiind din materiale reciclabile și nu plastic. Totodată, elevii au descoperit împreună alternative care pot produce o schimare în modul de alimentației, elevii demostrând că au puterea de a se implica într-un subiect social important pentru ei.

Prof.dr.Gabriela Dîrloman

PROIECTUL WALK THE GLOBAL WALK (Mobilizarea tinerilor europeni pentru susținerea ODDurilor)

Image result for walk the global walk


Este din ce în ce mai evident că trăim într-o lume complexă și globalizată, cu noi tendințe globale, probleme și provocări. Dimensiunea globală este parte din viețile noastre de zi cu zi și creează provocări, în special în rândul tinerilor, care găsesc acest fenomen dificil de înțeles. Ei au multiple surse de informație, dar uneori le este mai greu să înțeleagă, să își creeze propria viziune despre lumea în care trăiesc, să își exprime sentimentele și să acționeze. Sistemul școlar formal este un spațiu sigur și incluziv pentru elevi, oferind posibilități de învățare, reflecție și testare a noilor competențe necesare în societatea globală în care trăiesc.

În întreaga lume, inclusiv în Europa, societatea civilă și instituțiile de educație s-au unit pentru a aplica Educația pentru cetățenie globală în contexte formale. Consiliul Europei, UNESCO, GENE (Global Education Network Europe) și alte organizații importante și rețele globale au ajutat la dezvoltarea Educației pentru cetățenie globală și au elaborat strategii și practici pentru dezvoltare durabilă în colaborare cu guvernele locale și naționale.

Istoricul Educației pentru cetățenie globală ne arată că aceasta cuprinde multiple tipuri de educație: Educația pentru dezvoltare, pentru drepturile omului, pentru dezvoltare durabilă, pentru pace și prevenirea conflictelor, educația Interculturală și educație pentru cetățenie. Cu toate acestea, așa cum UNESCO subliniază în documentul Educația pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă Obiective de învățare’’ (2017), educația pentru cetățenie globală ,,trebuie să fie integrată în toată curricula educației formale [...] nu trebuie, în primul rând, să fie văzută ca o educație adițională sau ca un subiect de sine-stătător. Ea trebuie să devină parte integrantă a procesului de predare și învățare a materiilor de bază.

Proiectul Walk the Global Walk este un proiect finanțat de Uniunea Europeană pe o perioadă de 3 ani și a fost inițiat de Oxfam Italia în colaborare cu încă alte 10 țări. Din partea României, partener în proiect este APDD - Agenda 21, organizație care a cooptat 12 licee din București (printre care și Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu) în care să fie implementat acest proiect. La nivelul fiecărui liceu există o echipă de 10-12 profesori, o echipă de 4 elevi ambasadori juniori, iar numărul de elevi minim formați este de 130. Anul trecut, liceul nostru a participat cu peste 800 de elevi la acest proiect, iar în perioada 1-4 iulie 1 profesor și un elev ambasador junior a participat la Workshopul din tabăra de vară organizat la Lisabona în Portugalia.

Prin intermediul proiectului Walk the Global Walk se urmărește dobândirea competențelor cheie pentru sustenabilitate de către elevi și profesori, pentru a îndeplini până în 2030 cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODDuri). Aceste competențe cheie sunt: Competența de gândire sistemică, Competența de anticipare, Competența normativă, Competența de acțiune strategică, Competența de învățare prin colaborare, Competența de gândire critică, Competența de conștientizare de sine și Competența de rezolvare integrată a problemelor.


Când au fost concepute cele 17 ODD-uri, ONU a creat un sondaj online, adresându-se direct cetățenilor și întrebându-i care sunt prioritățile lumii pentru perioada 2015-2030? Printre diferitele propuneri, luarea de măsuri împotriva schimbărilor climatice, care au inspirat formularea ODD 13, a fost prioritatea clasată cel mai jos. 


De aceea, în al doilea an de derulare a proiectului se urmărește promovarea ODD 13-Acțiuni climatice.
Rolul profesorilor este crucial în procesul de formare a unei lumi sustenabile. În acest sens, prima activitate a proiectului a presupus Cursul de formare pentru profesori, care s-a desfășurat pe 11 și 12 octombrie 2019 și a presupus reunirea a 24 de profesori de la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu și de la Colegiul Sportiv Emil Racoviță din București. Formator a fost doamna prof.dr. Gabriela Dîrloman.



Formarea a constat în următoarele activități:
·         Cunoașterea participanților / Așteptări
·         Obiective/ Agenda
·         Prezentarea proiectului/ Planul de activități pentru anul II (2019-2020)
·         Prezentarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, cu accent pe ODD13
·         Prezentare manual/ structura unui plan de lecție
                                       ·         Explorarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă
·         ODD 13 – Schimbări climatice – vreau să vă cunosc!
                                     ·    Explorarea unui plan de lecție: la alegerea formatorului dintre ”Dimensiunea umană”, ”Dimensiunea de mediu”, ”Dimensiunea economică”
                             ·     Activitate pe grupe de lucru:  Adaptarea lecției finale comune ”Vreau să acționați ca și cum casa noastră a luat foc” la curriculum-ul național
                                        ·      Prezentarea în plen a activităților adaptate
                                        ·      Concluzii. Evaluarea cursului.


După acest curs, în perioada noiembrie 2019 - martie 2020, profesorii formați vor desfășura la clase 4 lecții din manualul realizat pentru ODD 13 de către APDD - Agenda 21 și experți în educație și profesori formatori.

Prin intermediul proiectului, se formează atât la elevi cât și la profesori acea competență pe care oricare dintre noi trebuie să o dezvoltăm și anume reziliența la toate schimbările de mediu, sociale și economice care se produc astăzi cu o rapiditate fără precedent. Astfel, se va realiza ceea ce Declarația Educației pentru cetățenie globală afirma la Maastricht: ,,educația pentru cetățenie globală este educația care deschide ochii și mintea oamenilor către realitățile unei lumi globalizate și îi determină să creeze o lume a unei justiții superioare, a echității și a drepturilor omului pentru toți’’

Mai multe fotografii pot fi vizualizate la următorul link: