15 noiembrie 2023

SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE 2023 - PROIECTUL AMBASADORI AI DIPLOMAȚIEI ȘI PĂCII

Cu prilejul Săptămânii Educației Globale 13 - 19 noiembrie 2023, între liceul nostru - Colegiul Economic Nicolae Kretzulescu din București și Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț s-a desfășurat proiectul Ambasadori ai diplomației și păcii. Din partea liceului nostru au fost implicați prof.dr. Gabriela Dîrloman și prof.dr. Teodora Chiac și elevii clasei 10D. Proiectul a fost inițiat de prof. Liliana Iacob de la Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț și prof.dr. Gabriela Dîrloman de la Colegiul Economic Nicolae Kretzulescu din București.

Proiectul este un sprijin pentru promovarea unei societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile, aspecte necesare pentru atingerea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă (ODD-uri).
Scopul proiectului este schimbul de bune practici între tinerii celor două licee privind Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 16 (ODD 16 – Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României), prin abordarea interdisciplinară: geografie, protecția mediului, fizică, istorie, limba franceză în cadrul Săptămânii Educației Globale (cu sprijinul Centrului Nord-Sud al Consiliului Europei și Rețelei de Educație Globală). Momentul întâlnirii față în față a liceenilor a avut loc pe 15 noiembrie când, în cadrul videoconferinței, elevii au prezentat, alături echipa de proiect, materialele realizate legate de diplomație, diplomați europeni, diplomați români (tema din acest an pentru Săptămâna Educației Globale este „Pace pentru planetă: o planetă a păcii”).

Rezultatele proiectului au cuprins: realizarea afișului proiectului, materiale PPT/Canva despre diplomați europeni și români și a unui e-book cu tematica proiectului.

Coordonator: Prof.dr. Gabriela Dîrloman


25 octombrie 2023

EVENIMENT DURABIL - OBIECTIVUL DE DEZVOLTARE DURABILĂ 6 (PROIECTUL PEOPLE&PLANET: A COMMON DESTINY)

În data de 25 octombrie 2023, în cadrul proiectului People&Planet: A Common Destiny a avut loc evenimentul durabil dedicat Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6 - Apă curată și sanitație. Activitatea a fost coordonată de formatorii Nina Cugler și Alexandra Rădulescu de la APDD-Agenda 21 și desfășurată cu elevii clasei a 10a D și a11a C, la care s-au alăturat prof.dr. Gabriela Dîrloman și prof.dr. Teodora Chiac.

Activitatea a debutat cu o prezentare a proiectului, după care elevii au

fost familiarizați cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 a ONU și au lucrat apoi pe echipe pentru a identifica corelația ODD-ului 6 cu celelalte ODD-uri, elevii conștientizând rolul apei pentru oameni, dar și pentru natură. În partea a 2a a evenimentului, elevii au identificat amprenta apei folosind o aplicație pe telefonul mobil (Blog | Slí (sliwaterford.ie)), după care a avut loc feedbackul activității și evaluarea workshopului.

Ce putem face pentru a reduce consumul de apă? Iată câteva recomandări pe care fiecare dintre noi le poate aplica:

 Folosind mai puțină apă fierbinte, economisiți curent și bani! Instalați robinete și capete de duș cu aerator pentru a reduce consumul de apă;

 Închideți robinetul când vă spălați pe dinți! Când îl lăsați să curgă, pierdeți până la 8 litri de apă pe minut;

 Dacă apa picură din robinet și când acesta este închis, încercați să reparați robinetul! Altfel puteți pierde până la 1 l de apă pe oră, echivalentul unei căzi întregi într-o săptămână;

 Verificați să nu aveți scurgeri la toaletă! Un rezervor defect poate duce la pierderi de 200 de litri de apă pe zi − ca și cum ați trage apa de 50 de ori;

 Udați-vă plantele seara târziu sau dimineața devreme!, atunci când se pierde mai puțină apă prin evaporare;

 Utilizați un termos! Dacă pregătiți o băutură caldă, fierbeți doar câtă apă vă trebuie sau turnați surplusul într-un termos; în acest fel apa rămâne fierbinte și o puteți folosi din nou.                        

Sursa: https://climate.ec.europa.eu/citizens/climate-tips/save-water_ro

Scopul acestui proiect este să implice și să mobilizeze tinerii cetățeni europeni, cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, în lupta împotriva schimbărilor climatice. Se dorește să le ofere tinerilor oportunități de a-și îmbunătăți vocea și agenția ca schimbători de joc, implicându-se în deciziile luate pentru viitorul nostru colectiv.


Coordonator: Prof.dr. Gabriela Dîrloman


12 mai 2023

PROIECT ERASMUS+: AMPRENTA APEI - MOBILITATEA DIN TURCIA: 8 - 11 MAI 2023

În perioada 8 – 11 mai 2023, în cadrul proiectului european Erasmus+ Amprenta apei (în parteneriat cu Turcia și Portugalia) s-a desfășurat mobilitatea  la Liceul Dr. Serafettin Tombuloglu Anadolu Lisesi din Ankara - Turcia. La această mobilitate au participat: prof.ec. Mirela Dinescu – director, prof. Luminița Moise, prof.dr. Gabriela Dîrloman și 3 eleve de la clasa 11G: Corina Drăgan, Irina Mutu și Moșteanu Dana.

Obiectivele acestei mobilități au fost:

- Conștientizarea problemelor mediului în rândul tinerilor europeni;

- Îmbunătățirea
calității educației prin promovarea activităților de cooperare între școlile
din Europa;

- Dezvoltarea unor abilități de a lucra în echipă, de utilizare a tehnologiilor
informației și comunicațiilor; 

- Dezvoltarea unor abilități de comunicare într-o limbă străină;

- Dezvoltarea încrederii  în sine;

- Dezvoltarea competențelor de rezolvare de probleme, a gândirii  inovative
și creative. 

Activitățile au cuprins: vizita la liceul partener; masa rotunda cu echipa de profesori și elevi turci și portughezi din proiect, vizită la Institutul de cercetări pedologice din Ankara și excursie în Ankara și împrejurimi.

 

Coordonator: Prof.dr. Gabriela Dîrloman