24 noiembrie 2022

CEA MAI MARE LECȚIE UNICEF-CUM DEOSEBIM FAPTELE DE OPINII ÎN MASSS-MEDIA

Înțelegerea diferenței dintre fapte și opinii și dezvoltarea abilităților de a le identifica și analiza în mesajele media pe care le primim sunt esențiale în decodarea mesajelor care se pot dovedi a avea un impact asupra vieții noastre.  În acest context, este cu atât mai important să putem evalua când ni se prezintă un fapt sau o opinie, să știm ce  informații sunt de încredere și când este o opinie pertinentă, înainte de a folosi informațiile primite pentru a lua  decizii.

În acest context, în data de 24 noiembrie 2022, împreună cu elevii clasei a 10a C, prof.dr.Gabriela Dîrloman a realizat activitatea: Cea mai mare lecție UNICEF cu tema Cum deosebim faptele de opinii în masss-media?

Obiectivele acestei activități pentru elevi au fost:

- Să dezvolte perspective echilibrate asupra conținuturilor transmise prin mijloacele de comunicare în masă,  integrând conceptele-cheie dobândite în formarea parcursă ca instrumente de raportare critică la media;

- Să utilizeze într-o manieră reflexivă instrumentele de cercetare a mesajelor (comparare surse, interpretarea  situațiilor, autentificarea informațiilor, distincția dintre fapte și opinii, plasare în contexte spațio-temporale adecvate)  pentru a verifica validitatea, credibilitatea și calitatea conținuturilor; 

- Să utilizeze criterii valorice și de evaluare pentru selecția și lectura mesajelor, să confrunte propriile judecăți  cu punctele de vedere transmise de canalele media.

Coordonator: Prof.dr. Gabriela Dîrloman

14 octombrie 2022

PROIECT ERASMUS+ KA210-SCH-C443E706-Acțiunea-cheie 2: Parteneriat strategic „AMPRENTA APEI”

14 - 15 octombrie 2022

În cadrul proiectului Erasmus+: Amprenta apei, derulat în parteneriat cu Turcia și Portugalia, pe data de 14 octombrie a avut loc workshopul profesori -elevi cu tema Soluții inspirate din natură pentru probleme ale comunităților privitor la consumul apei.

Au fost invitați: Lector univ.dr. Dana Constantin de la Facultatea de Geografie a Universității din București și domnul Lucian Constantinescu - Manager Senior Secția Argeș, Direcția Producție Apa Nova București S.A. Din partea liceului au participat: prof.ec. Mirela Dinescu - director, prof.dr.Maria Ionescu - director adjunct, prof. Luminița Moise-responsabil proiect, prof. dr. Gabriela Dîrloman, prof. Ruxandra Cristea, prof. Nina Barabaș, prof. Valentina Niță, Laura Stanciu, Geta Panait, dr. Dragoș Țigău, iar echipele de elevi au fost din clasele 12C, 12D, 11G.

În ziua următoare, 15 octombrie 2022, a avut loc vizita echipei proiectului la secția de la Roșu a Apei Nova S.A. , prilej cu care s-au putut observa etapele de epurare a apei care alimentează Bucureștiul.

S-a subliniat faptul că apa, resursă vitală pentru a supraviețui trebuie abordată dintr-o nouă perspectivă, a unei noi culturi/atitudini față de apă. Schimbarea de mentalitate se poate face cu ajutorul științelor, dar și prin educație. Acestea, alături de o economie circulară permit realizarea unui management sustenabil al rezervelor de apă, dată fiind creșterea rapidă a populației Terrei, concomitent cu evoluția tehnologică, care sporesc consumul de apă existent. Soluția este dată și de digitalizarea apei.

 

Coordonator: prof.dr. Gabriela Dîrloman


18 aprilie 2022

11 - 16 APRILIE 2022 - SÂPTĂMÂNA VERDE

În perioada 11 - 16 aprilie 2022, liceul nostru a derulat cu elevii claselor a 11a, activitatea devenită deja tradiție GRĂDINI JAPONEZE ÎN MINIATURĂ. 

În zilele noastre, un număr mare de școli din Europa și chiar din România au introdus ,,Educația pentru mediu” sau ,,Educația ecologică” ca parte a curriculum-ului lor, devenind astfel un subiect obligatoriu. Educația pentru mediu se ocupă de studii în natură, resursele naturale și relația dintre om și mediu. Când începem să învățăm despre mediul înconjurător, începem să devenim ființe umane mai responsabile.

Subiectele legate de mediu și ecologie pot fi îmbinate cu discipline cum ar fi matematica, limba română, științe, arte vizuale etc deoarece îi entuziasmează pe elevi, mai ales atunci când prelegerile din clasă tind să devină plictisitoare.


Smartphone-urile, iPad-urile, laptop-urile și iPod-urile au pus stăpânire pe societatea secolul douăzeci iar copiii, adolescenții și chiar adulții din zilele noastre sunt utilizatori impătimiți ai tehnologiei. Deci, se poate afirma ca omul iși petrece o mare parte a vieții în interior, „conectat” la gadget-uri electronice. Trebuie să recunoaștem că tehnologia ne-a simplificat viețile, însă trebuie să știm că ne deconectează treptat de lumea naturală.

O modalitate de a distrage atenția elevilor de a folosii un timp îndelungat tehnologiile sus-menționate este desfășurarea de activități creative și relaxante, care le testează și răbdarea, dar și cultivarea frumoasului și a respectului pentru mediu. O astfel de activitate a fost implementată cu elevii claselor a 11a prin realizarea de grădini japoneze în miniatură.

Mai multe fotografii cu grădini pot fi vizualizate accesând:

https://www.facebook.com/photo?fbid=5872100819471717&set=pcb.5872105262804606

Coordonator: Prof.dr. Gabriela Dîrloman



25 martie 2022

22 MARTIE 2022 - ZIUA MONDIALĂ A APEI

 

22 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A APEI

Proiectul european People&Planet: A Common Destiny

În Școala Superioară comercială Nicolae Kretzulescu continuă și în acest an, proiectul european ”PEOPLE&PLANET: A COMMON DESTINY”. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului DEAR și se desfășoară în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă-Agenda 21, Consiliul Județean Brașov și 7 state membre ale Uniunii Europene (Germania, Italia, Irlanda, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania) și Capul Verde, între anii 2020 și 2024.

Proiectul își propune să contribuie pozitiv la sustenabilitatea politicilor de dezvoltare la nivel global (global + local) și să promoveze participarea tinerilor cetățeni ca factori de schimbare.


Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei – 22 Martie și a lansării campaniei #WaterOfTheFuture, liceul nostru a organizat următoarele activități:

         1. Realizarea chestionarului Amprenta apei, chestionar adresat tinerilor între 15 -35 ani, dar pentru a vedea și percepția adulților cu privire la consumul de apă, au fost chestionate și persoane de peste 35 ani:

   https://fb.watch/bWzg1vXZSU/

         2. Expoziția de postere din corp B-parter:

     https://fb.watch/bWzijsBXVf/

         3. Vizionarea video-ului cu tema: We are not camels!

        
Mulțumim doamnei profesor Luminița Moise și elevelor voluntare Roxana Daniela Ion și Irina Maria Ianculescu de la clasa a 9a C! Felicitări pentru implicare elevilor de la clasele 9A, 9B, 9C, 11C și 11D!


         
 #APDD - Agenda 21 ;      #WeAreNotCamels ;          #WaterOfTheFuture ;           #PeopleAndPlanet ;           #DEARProgramme ;           #apddAgenda21 ;          #ConsiliulJudeteanBrasov           #cjbrasov 
;

Coordonator:
Prof. Dr. Gabriela Dîrloman


24 martie 2022

PROIECTUL PEOPLE&PLANET: A COMMNON DESTINY

În perioada 2021 – 2024, liceul nostru este partener cu APDD-Agenda 21 în cadrul proiectului European People&Planet: A Common Destiny, proiect co-finanțat de Comisia Europeană. Proiectul propune parteneriatul autorităților locale și organizațiilor neguvernamentale pentru transpunerea în practică a Agendei 2030 – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cu accent pe Obiectivul 13 – Acțiune Climatică, și este implementat în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2024. Obiectivul general al proiectului este promovarea dezvoltării durabile incluzive la nivel glocal, implicarea activă a tinerilor în mod special, dar și a cetățenilor și mobilizarea lor pentru acțiuni climatice și atingerea ODD, prin promovarea unor stiluri de viață, comportamente și practici durabile.

 
Ziua Mondială a Apei a fost sărbătorită la liceul nostru în cadrul proiectului european People&Planet prin 3 activități:

1. realizarea chestionarului Amprenta apei, chestionar adresat tinerilor între 15 -35 ani;

2. expoziția de postere din corp B-parter;

https://www.facebook.com/Akikoro/videos/336443178463215

3. vizionarea video-ului cu tema Water of the Future.



https://www.facebook.com/watch/?v=362450099093594

Mulțumim doamnei profesor Luminița Moise și elevelor voluntare Roxana Daniela Ion și Irina Maria Ianculescu de la clasa a 9a C!

Felicitări pentru implicare elevilor de la clasele 9A, 9B și 9C, 11C și 11D!

 

Coordonator: Prof.dr. Gabriela Dîrloman