10 aprilie 2017

PROIECTUL EATHINK-ACTIVITĂŢILE LUNII APRILIE 2017

A.1- MINIGRĂDINĂ CU PLANTE AROMATICE

Proiectul EAThink la care liceul nostru este partener din anul 2015, a propus pentru semestrul al doilea al acestui an școlar, realizarea unei activități interesante și anume MINIGRĂDINI ȘCOLARE. 
Scopul acestei activități a fost de conștientizare a educației ecologice în școală, prin responsabilizarea elevilor și lucrul în echipă în vederea realizării unei grădini sau minisere în școală.
Una din competențele cheie a fost aceea de LEARNING BY DOING, ceea ce a sporit gradul de implicare al elevilor. 
La această activitate au participat 12 elevi, coordonați de prof.dr. Gabriela Dîrloman, la care s-au alăturat și profesorii: Mirela Dinescu - Director și Roxana Ulici. 

Nr.crt
Nume si prenume

Elev- clasa
1.       
CORNEEV IOANA
Elevă-Clasa 11C
2.       
MIHAI ANDREEA
Elevă-Clasa 11C
3.       
PERSTRIȚU FLORI
Elevă-Clasa 11C
4.       
STANCIUC CRISTIAN
Elev-Clasa 11C
5.       
STOICA CRINA ANA MARIA
Elevă-Clasa 11C
6.       
CACOVEANU TEODORA
Elevă-Clasa 11H
7.       
DUȚU ISABELLA
Elevă-Clasa 11H
8.       
HELIȘAN MĂDĂLINA
Elevă-Clasa 11H
9.       
IACOB ANA MARIA
Elevă-Clasa 11H
10.   
STĂNESCU EDITH
Elevă-Clasa 11H
11.   
TUDOR IOANA
Elevă-Clasa 11H
12.   
VIȘAN DIANA
Elevă-Clasa 11H

Activitatea a vizat: identificarea spațiului de amenajare a minigrădinii școlare, identificarea tipurilor de plante aromatice și a materialelor necesare pentru realizarea grădinii, achiziționarea plantelor aromatice și a celorlalte materiale necesare, stabilirea unui planning de activități, împărțirea sarcinilor pe elevi pentru realizarea minigrădinii, realizarea minigrădinii în perioada 3 aprilie-7 aprilie 2017.  

 Ghivece cu pătrunjel

 Ghivece cu rozmarin și pătrunjel
 Ghivece cu mentă


 Pom de stafide

Minigrădina cu flori din square-ul liceului

A.2 - GRĂDINI JAPONEZE ÎN MINIATURĂ
A doua activitate din cadrul proiectului Eathink a fost realizarea unei expoziții de grădini japoneze în miniatură. Această activitate este deja la a 8a ediție în liceul nostru. Au participat elevi de la clasele 11B, 11C, 11D, 11E, 11F și 11H. 
Obiectivele activității a fost:
-promovarea culturii japoneze;
-dezvoltarea simțului artistic,a simțului estetic la elevi;
-folosirea de materiale eco, înlăturând kitch-ul;
-lucrul în echipă.
Au fost realizate peste 50 de grădini, pe care le puteți vizualiza pe pagina de Facebook "Japanese Gardens in a Box - Competiton at SSCNK - Bucharest, Romania".

https://web.facebook.com/gradinijaponezeinminiatura/

Vă invităm să vă creați și dumneavoastră propria grădină....fie ea japoneză, în miniatură, fie o minigrădină cu plante aromatice!

Prof.dr.Gabriela Dîrloman

05 aprilie 2017

28 MARTIE 2017 - ATELIERUL DE LUCRU: Mijloace și metode clasice și moderne utilizate în studiul atmosferei-

28 MARTIE 2017 - ATELIER DE LUCRU CU LECTOR DR. DANA OPREA CONSTANTIN ȘI STUDENȚI DE LA CERCUL ȘTIINȚIFIC DE METEOROLOGIE ȘI PROTECȚIA SPAȚIULUI AERIAN (FACULTATEA DE GEOGRAFIE-BUCUREȘTI)

Când spui geografie, nu spui doar teorie, multitudine și diversitate de informație, ci spui și geografie aplicată la viața de zi cu zi.

Ca profesor de geografie la un liceu economic, am constatat necesitatea și dorința elevilor de a îmbina teoria cu practica, dar și cu alte discipline, precum fizica, bilogia sau chimia, în dorința de a afla informații din orizontul lor local, prin ceea ce se numește Learning by doing.

Avantajul de a fi în București deschide foarte multe oportunități și anume realizarea de diverse activități cum ar fi: dezbateri, ateliere de lucru sau mese rotunde pe teme geografice și transdisciplinare cu profesori, studenți și cercetători de la diverse universități, institute sau ONG-uri. 

În Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, orele de geografie, ca și cele de fizică sau biologie se desfășoară și în varianta nonformală, devenind deja o tradiție dezbaterile cu cercetătorii geografi de la Institutul de Geografie al Academiei Române.

De 2 ani însă, parteneriatul geografic din liceu s-a extins și cu Facultatea de Geografie, secția de Meteorologie și Climatologie și Cercul Științific Studențesc de Climatologie și Protecția Mediului Aerian, coordonat de Lector.dr.Dana Oprea Constantin, prin activitățile desfășurate în timpul Programului Săptămâna Școala Altfel.

Anul acesta, pe data de 28 martie 2017, împreună cu elevii de la clasa a 9a G, a avut loc atelierul de lucru cu tema Mijloace și metode clasice și moderne utilizate în studiul atmosferei. La această activitate, a participat și doamna Director adjunct - Prof.dr. Maria Ionescu.















Acest atelier a fost o modalitate de verificare și fixare a cunoștințelor elevilor legate de capitolul de Atmosferă terestră, dar a avut și un caracter aplicativ, practic, deoarece elevii au putut vedea și lucra cu diverse instrumente, precum: termometru, termo-higrometru, anemometru etc. Totodată, elevii au aflat și lucruri noi, cum ar fi: ce este și cum funcționează o stație meteorologică, ce tipuri de nori există pe cer etc., pe baza prezentărilor PowerPoint făcute de Lector dr. Dana Oprea Constantin și studenții de la Cercul Științific Studențesc de Climatologie și Protecția Mediului Aerian, combinate cu discuții libere.

La finalul acestei activități, s-a efectuat un chestionar de feedback din care au rezultat următoarele:
Puncte tari:
-elevilor le-a plăcut în mod deosebit acest tip de activitate;
-elevilor le-au plăcut prezentările și interacțiunea cu studenții și cu Lector.dr.Dana Oprea Constantin;
-elevii au fost plăcut impresionați de informațiile noi, care au fost prezentate într-un mod ordonat, logic și atractiv;
-faptul că studenții au făcut cadou elevilor 2 atlase: unul al norilor și unul cu fenomene meteorologice;
-elevii își doresc să se mai repete acest tip de activitate.
Puncte slabe:
-elevii au fost nemulțumiți de timpul redus (1 oră) pentru desfășurarea acestei activități.

Recomandări:
-efectuarea de noi activități cu studenții și dna Lector dr. Dana Oprea Constantin (de ex. o excursie sau mini-proiecte de cercetare pe teme legate de climă/meteorologie)

Vă mulțumim și vă mai așteptăm la noi în liceu!
Prof.dr.Gabriela Dîrloman   

20 MARTIE 2017 - VIZITĂ LA BIROUL DE INFORMARE AL PARLAMENTULUI EUROPEAN

Începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2016-2017, Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu a intrat în competiția Programului Școli Ambasador ale Parlamentului European, inițiat de Spațiul Public al Parlamentului European și Asociația Agenda 21.

La nivelul liceului, participă la acest proiect 2 echipe: una de ambasadori seniori, formată din 5 profesori (Mirela Dinescu-Director, Elena Bălan, dr. Teodora Chiac, Natalia Danciu și coordonator proiect - dr. Gabriela Dîrloman) și 15 ambasadori juniori (elevi):

NR.CRT
NUME ȘI PRENUME ELEV (A)
CLASA

1
DUMITRU IULIA
9G
2
FLĂMÂNZEANU BIANCA
9G
3
MAREȘ ANA MARIA
9G
4
NEGOIȚĂ INGRID
9G
5
NICULAE DANIELA
9G
6
CORNEEV IOANA
11C
7
STANCIUC CRISTIAN
11C
8
STOICA CRINA ANA MARIA
11C
9
MANOLACHE DAN
11D
10
ȘARPE ADINA
11D
11
CACOVEANU TEODORA
11H
12
DUȚU ISABELLA
11H
13
IACOB ANA-MARIA
11H
14
STĂNESCU CHRISTIANA
11H
15
TUDOR IOANA
11H

Una din activitățile programului a vizat Vizita la Biroul de Informare al Parlamentului European. Peste 40 de elevi români, englezi, germani, italieni și belgieni, veniți la noi în liceu în cadrul unui proiect Erasmus+ (cu tema Incluziunea - un drept uman și 12 profesori din aceleași țări au avut o dezbatere legată de istoricul Uniunii Europene, evoluția țărilor ca urmare a integrării acestora în Uniunea Europeană, rolul instituțiilor UE și cunoașterea drepturilor cetățenilor din UE.










12 DECEMBRIE 2016 - "CEL MAI FRUMOS BRAD DE CRĂCIUN" - CONCURS PENTRU CLASELE 9, 10 ȘI 11

Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, celebrează de peste 2.000 de ani naşterea lui Iisus, dar este şi sărbătoarea care aduce an de an în familie, obiceiuri precum colindatul şi împodobirea bradului, sub care copiii aşteaptă darurile Moşului.




Numit iniţial "festivalul naşterii", sărbătoarea creştină care marca venirea pe lume a fiului lui Dumnezeu s-a răspândit cu trecerea timpului pe tot continentul european. În jurul anilor 432, Crăciunul era sărbătorit în Egipt, iar la finele secolului al VI-lea a ajuns şi în Anglia. La sfârşitul secolului al VIII-lea, Crăciunul devenea o tradiţie împământenită şi în nordul Europei.
În epoca modernă, Crăciunul este asociat cu decorarea bradului, mersul la biserică, mesele în familie, colindul, dar şi cu venirea lui Moş Crăciun. Obiceiuri care sunt astăzi de nelipsit în aproape toate colţurile lumii se trag aşadar din lunga istorie a serbărilor luminii, împletite cu datini şi tradiţii răspândite sau absorbite de sărbătoarea creştină a naşterii lui Iisus Hristos.
Împodobirea bradului, un obicei strâns legat de sărbătoarea Crăciunului, îşi are originile în Germania, la fel şi simbolistica arborelui "cu cetina tot verde", arbore asociat din vremuri de demult cu viaţa, potrivit cărţii "Tradiţii de Crăciun" realizate de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie Bucureşti.




În Antichitate, iarna era asociată cu moartea plantelor şi, implicit, a vieţii. Pentru că rămâneau mereu verzi, brazii şi pinii erau consideraţi arbori sfinţi.
Cultul copacului veşnic verde era frecvent întâlnit şi în rândul europenilor păgâni. Tradiţia de a decora casele şi hambarele cu crengi de brad a fost integrată şi după trecerea la creştinism, aceasta practicându-se de Anul Nou pentru a speria diavolii şi a-i ţine departe de gospodărie.
Dovezi legate de decorarea brazilor au fost documentate în mai multe părţi ale lumii. Cu toate că este destul de clar că pomul modern de Crăciun îşi are originile în perioada renascentistă a Germaniei modern, există mai multe teorii şi speculaţii legate de provenienţa acestui obicei. El este uneori asociat cu liderul protestant Martin Luther, despre care se spune că ar fi fost atât de fascinat de felul în care se vedea lumina stelelor prin crengile brazilor de afară, încât a tăiat unul, l-a aşezat în casă şi a pus lumânări în el. În Georgia, brazii de Crăciun se numeau Chichilaki şi erau făcuţi din crengi de nuci şi ulmi, aşezate sub forma unei piramide ce poate avea chiar şi trei metri înălţime.
Sărbătoarea Crăciunului a fost mereu un prilej de bucurie și așteptare pentru elevii și profesorii din liceul nostru. De aceea, în săptămâna 9 - 13 decembrie 2016, elevii claselor a 9a, a 10a și a 11a, coordonați de prof.dr. Gabriela Dîrloman în colaborare cu profesorii diriginți s-au întrecut în competiția "Cel mai frumos brad de Crăciun", aflată la a 7a ediție.

Creativitatea, bunul gust, simțul estetic și lucrul în echipă au fost doar câteva din competențele vizate a fi promovate prin acest tip de activitate. 
Fotografiile grăiesc mai mult decât cuvintele, de aceea vă invităm să vă delectați în continuare.