19 decembrie 2012

SĂPTĂMÂNA KRETZULESCU-5 DECEMBRIE 2012

Pe 5 decembrie 2012, cu ocazia „Săptamânii Kretzulescu” a avut loc dezbaterea „Schimbările climatice globale”

Activitatea s-a desfăşurat conform calendarului de activităţi al Comisiei pentru Educaţie Globală. 
Invitată a fost Dna Carmen Sofia Dragotă de la Institutul de Geografie al Academiei Române din Bucureşti. 
Activitatea s-a efectuat împreună cu elevi de la clasele a 9H si 12F la Cabinetul de Geografie. Rolul acestei dezbateri a fost de a face cunoscut elevilor rolul cercetării în domeniul geografiei, pe de o parte, dar și al corelării teoriei cu practica. 

 
 Tema dezbaterii a fost una generoasă și cât se poate de actuală, și anume ”Caracteristici ale variabilității și schimbărilor climatice în România”. 


În urma prezentării temei, au existat discuții pro și contra privind fenomenul de încălzire a climei la nivel global, dar și la nivelul țării noastre.


15 decembrie 2012

SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE-Noiembrie 2012


          Conform calendarului de activități al Comisiei pentru Educaţie Globală, la liceul nostru s-a desfășurat activitatea dedicată „Săptamânii Educației Globale”.



           Cu acest prilej, joi-1 noiembrie 2012, a fost invitată Dna Monika Navrotilova de la Universitatea Webster-Austria. Activitatea s-a efectuat împreună cu elevi de la clasele a 11 a la Sala Calității.

 

           Au fost prezenţi: Director adjunct – Prof.Vasile Laurenţiu Chirilă Irimia din partea conducerii liceului, Prof. Oana Băjenaru – profesor de Lb. Engleză, precum şi Prof.dr. Gabriela Dîrloman - profesor de geografie şi Prof. Valentina Jianu - profesor de Lb. Engleză - organizatori.


Au fost prezentate elevilor, oportunitățile de studiu pe care le oferă Universitatea Webster, atât în SUA cât și în Austria. Elevii români pot obține burse de studiu, iar domeniile de specializare cele mai vizate se referă la Marketing, Business, Economie si Resurse umane, domenii care se pliaza foarte bine pe specializarile elevilor din liceul nostru.




Din partea Centrului Educațional Fulbright-București, Dna Sânziana Medvetchi a subliniat rolul burselor Fulbright pentru o educație globală și posibilitățile elevilor noștri de ași susține examenele TOEFL și IELTS prin cursurile organizate de acest centru.



 
În încheiere, Prof. dr. Gabriela Dîrloman a precizat faptul că elevii români trebuie să conştientizeze rolul pe care îl are educaţia globală, deoarece aceasta le permite adaptarea într-o societate în continuă schimbare.


 

21 octombrie 2012

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. De atunci, această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări.

Cu acest prilej, la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, am avut plăcerea de a avea ca invitat pe Simon Parker, profesor englez-Director la compania Albion International Study din București.

Activitatea s-a desfășurat împreună cu elevii clasei a 12a F la sala Compendiu a liceului. Dl. profesor Simon Parker le-a prezentat elevilor tema: Oportunități de Studiu în Marea Britanie, în condițiile în care universități de prestigiu din Marea Britanie acceptă absolvenți români de liceu care au obținut peste 8 sau 9 la examenul de Bacalaureat.












26 septembrie 2012

Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. 



Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 23 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menționăm limbile vorbite de cetățenii provenind din alte țări și de pe alte continente. Tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat, în 2001, inițiativa Anului  European al Limbilor

Limbile din Europa continuă să evolueze, odată cu numeroasele limbi străine aduse pe continent de comunităţile imigrante. În oraşele multiculturale, precum Londra, Paris, Bruxelles sau Berlin se vorbesc în prezent sute de limbi.

Ținând cont de acestea, în data de 26 septembrie 2012, la liceul nostru, am inițiat o dezbatere cu Doamna Carmen Olariu de la Centrul de limbi străine Bell-Bucharest. Din partea liceului, au participat Doamna Director Mirela Nicoleta Dinescu și Domnul Director adjunct Laurențiu Vasile Chirilă Irimia, precum și Laura Stanciu-profesor de limba engleză și Adriana Benchea-profesor de limba română. Organizator a fost Doamna profesor doctor Gabriela Dîrloman-Responsabila Comisiei pentru educație globală.

Cu acest prilej, elevii clasei a 11aE au avut posibilitatea de a afla importanța acestei zile la nivel european, dar și oportunitățile de a-și perfecționa limba engleză prin cursurile oferite de Centrul Bell-Bucharest. Totodată elevilor, li s-a prezentat și tipurile de examene Cambridge de certificare a limbii engleze, examene pe care elevii le pot susține prin intermediul Centrului Bell-Bucharest și ESOL Cambridge.







Mesajul principal pe care îl transmite Ziua Europeană a limbilor este următorul: Limbile străine stimulează afacerile, pentru că angajații cu competențe lingvistice, care constituie o achiziție valoroasă pentru angajator, facilitează vânzările în alte țări, iar persoanele care își caută un loc de muncă și, în același timp, învață o limbă străină, își îmbunătățesc șansele de angajare. Iar în cadrul calificărilor pe care le vor dobândi elevii din liceu nostru, competența de comunicare în limba engleză, precum și în alte limbi -franceză, germană sau spaniolă este esențială.