05 noiembrie 2019

PROIECTUL BEACON LA ȘCOALA SUPERIOARĂ COMERCIALĂ "N.KRETZULESCU"


INIȚIATIVA EUROPEANĂ PENTRU CLIMĂ (EUKI) este un instrument de finanțare a proiectelor de către Ministerul Federal al Germaniei pentru Mediu, Conservarea Naturii și Securitate Nucleară (BMU). Implementarea acestui instrument este sprijinită de Societatea germană de cooperare internațională (GIZ) GmbH (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Scopul general al EUKI este promovarea cooperării în domeniul schimbărilor climatice în cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Ca urmare a studiilor efectuate de specialiști, Ministerul Mediului din Germania a inițiat proiectul BEACON (Bridging European and Local Climate Action) care promovează acțiunile în domeniul protecției climei și facilitează un schimb între parteneri la nivel național, local și educațional din Europa. Scopul proiectului este de a consolida cooperarea bilaterală și multilaterală între partenerii din proiect pentru implementarea țintelor stabilite prin Acordul de la Paris. 


Se știe că școlile sunt principalele consumatoare de energie electrică și termică și ca urmare sunt răspunzătoare de emisiile de CO2 sau alte particule la nivelul atmosferei, particule care distrug startul de ozon și amplifică creșterea temperaturii Globului. Și în cazul liceului nostru, cu o clădire patrimoniu istoric, cu 2 corpuri de săli de clasă și o sală de sport se pune problema eficientizării energetice și de reducere a consumului de energie. De aceea, participarea ca partener în proiectul BEACON, în colaborare cu Societatea Națională de Reciclare a Bateriilor și UFU-Germania va contribui la conștientizarea de către elevii și profesorii din Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu a importanței pe care o are reducerea consumului de energie pentru protecția mediului și pentru reducerea fenomenului de încălzire globală. Totodată vor fi elaborate modele stimulative pentru economisire a energiei, se vor realiza planuri de acțiune pentru economisirea energiei.

La nivelul liceului s-a constituit o echipă de profesori și o echipă de elevi voluntari (clasele 9-11) care sunt implicate în împlementarea proiectului. Coordonator din partea liceului este prof.dr.Gabriela Dîrloman. 

Dintre activitățile derulate până în prezent menționăm:
1. Prezentarea proiectului BEACON la clasa a 9a D - 16 octombrie 2019 de către doamna Ana MAria Rădulescu din partea SNRB.






2. Vizita de studiu la Berlin a unei echipe formată din: doamna Elena GAșpar Ion din partea SNRB, a 10 profesori din București (din partea liceului nostru a participat doamna prof.dr.Gabriela Dîrloman), Alba Iulia, Buzău, Deva, Râmnicu Vâlcea, Zalău și a președintelui City Managerilor din România - domnul Marian Florea. Vizita s-a desfășurat în perioada 21 - 25 octombrie 2019 și a constat în transferul de bune practici de la școli din Germania unde se aplică educația pentru dezvoltare durabilă, discuții cu repezentanți ai UFU, cu un reprezentant local din Berlinul de Vest și alți experți în domeniul eficientizării energetice și de proecție a mediului.

  





























Scopul acestei vizite a fost ca la revenirea în țară să se contureze la nivelul fiecărei școli un plan de acțiune pentru eficientizarea energetică, dar și pentru promovarea educației pentru dezvoltare durabilă. Pe lângă campaniile de informare, un rol important va avea la nivelul liceului, în colaborare și cu Facultatea de Geografie-Departamentul de Meteorologie-Climatologie realizarea a 2 ministudii privind calitatea mediului (temperatură, umiditate, cantitate de pulberi în aer, concentrația de CO2) la nivelul sălilor de clasă, sală de sport și cabinete din liceu, precum și în centrul vechi al Bucureștiului, folosind aparatele de măsurat puse la dispoziție de proiectul BEACON.


Mai multe detalii puteți găsi pe pagina de Facebook a proiectului


Prof.dr.Gabriela Dîrloman




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu