20 decembrie 2018

SSCNK - VIZITĂ LA CASA VIITORULUI (Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din București)

Schimbările globale ale mediului, cât şi cele socio-economice obligă omenirea să îşi contureze un viitor comun cu obiective clare de atins, elimininând discrepanţele dintre ţările super-dezvoltate şi cele cu potenţial de dezvoltare.
În acest sens, un rol deosebit de important revine Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi liderilor politici şi oamenilor de ştiinţă care trebuie să coopereze astfel încât progresul omenirii să fie realizat. De aceea, o atenţie deosebită a fost acordată conceptului de DEZVOLTARE DURABILĂ.

DEZVOLTAREA DURABILĂ este “dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor prezentului, 
fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a își  satisface propriile nevoi”  (Comisia Mondială pentru Mediu și Dezvoltare (WCED), în raportul 
Viitorul nostru comun”).

În contextul globalizării, şi mai importantă devine EDUCAŢIA, conturându-se 2 mari viziuni şi anume:

EDUCAȚIA PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ - ,,metodologia de învățare interdisciplinară care acoperă aspectele sociale, economice și de mediu integrate ale curriculumului formal și informal ’’ (www.heacademy.ac.uk).


EDUCAȚIA PENTRU CETĂȚENIE GLOBALĂ – ,,educația care deschide ochii și mintea oamenilor către realitățile unei lumi globalizate și îi determină să creeze o lume a unei justiții superioare, echității și a drepturilor omului pentru toți’’’(Declarația Educației Globale de la Maastricht, 2002).



Unul dintre cele 17 obiective de dezvoltare  - ODD 11 - 'Orașele și comunitățile durabile'' încurajează găsirea de soluții pentru locuințe sigure, care să fie eficiente energetic si să protejeze mediul, iar costurile să fie cât mai convenabile.


Pentru a înţelege acest obiectiv, deosebit de utile sunt activităţile practice precum vizitele tematice.


În data de 11 octombrie, împreună cu elevi de la clasele a 10aD, a11aB şi a 11aD şi cu doamnele profesoare Luminiţa Moise şi Ruxandra Cristea am efectuat o vizită la CASA VIITORULUI, realizată de o echipă de profesori şi studenţi de la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din Bucureşti.


Elevii au putut discuta cu profesorii şi studenţii echipei care a realizat acest proiect şi au înţeles că un rol deosebit revine oamenilor în protejarea mediului înconjurător prin folosirea energiilor neconvenţionale şi reducerea deşeurilor astfel încât şi generaţiile viitoare să se bucure de ceea ce ne bucurăm noi.


Mai multe informaţii se regăsesc la următorul link:


https://www.facebook.com/Akikoro/media_set?set=a.10156242928408025&type=3


Prof.dr.Gabriela Dîrloman


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu