16 decembrie 2021

SMARTLAB KRETZULESCU

A patra revoluție industrială sau Industria 4.0 transformă economiile, locurile de muncă și chiar societatea în care trăim astăzi. Tehnologiile de orice fel, mai ales cele digitale, se îmbină între ele, utilizând analiza datelor, inteligența artificială, tehnologiile cognitive și Internet of things (IoT) pentru a crea întreprinderi digitale care nu sunt doar interconectate, ci perfect capabile să ia decizii informate.

Provocarea dată de Pandemia COVID și dezvoltarea exponențială a tehnologiei impulsionează idea de schimbare, pe care și educația trebuie să și-o asume. Un rol important revine și mediului privat, dar și instituțiilor statului care trebuie să colaboreze, alături de școală pentru a pregăti tinerii pentru meseriile viitorului. 

Un răspuns la această provocare l-a dat compania INACO care propune prin Programul Ghidul Meseriilor Viitorului și Tehnologiile integrate, o nouă structură de pregătire, O ȘCOALĂ pentru tinerii antreprenori, pentru voluntariat, pentru competitivitatea tinerilor, care să se folosească de atuurile care le pot da un grad semnificativ de competitivitate pentru o viitoare piață digitală a muncii. Proiectul este realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 (finanțator), iar liceul nostru beneficiază pe lângă dotarea cu un SmartLab (24 de laptopuri cu softuri de design grafic, o tablă interactivă, 2 imprimante 3D multicolore, 2 scannere 3D, 25 ochelari de realitate virtuală şi 25 roboţi educaţionali multifuncţionali – aşa arată laboratorul digital inteligent SmartLab 4.0 din liceu), de formarea profesorilor și a elevilor. 

În acest sens, 14 profesori au beneficiat în luna octombrie 2021 de o formare în cadrul SmartLab-ului, iar elevii claselor IX-XII au participat la un training online cu tema Consiliere vocațională pentru meseriile viitorului și vor beneficia în continuare de training în SmartLab.


În luna noiembrie 2021, 10 elevi de la clasa a IXa C au participat la un training în SMARTLAB, prilej cu care elevii au putut descoperi ochelarii virtualii, s-au putut juca cu roboții, pe care i-au programat să vorbească folosind aplicația FABLE și au învățat să imprime un obiect cu ajutorul imprimantei 3D.




Mai multe informații puteți afla urmărind interviul realizat cu prof.dr.Gabriela Dîrloman și elevii Corina Drăgan și Andrei Gherghe, alături de doamna Conf.univ.dr. Andreea Paul-președinta INACO la postul Radio România Actualități (pe 10.11.2021)

https://podcast.srr.ro/RRA/la-dispoziia-dumneavoastra/-s_1-sh_5251

Prof.dr.Gabriela Dîrloman și Prof.dr.Teodora Chiac

15-20 noiembrie 2021-SĂPTĂMÂNA EDUCAȚIEI GLOBALE - TINERI ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR DURABIL

 

Centrul Nord – Sud a inițiat Programul european Educaţia Globală pentru a dezvolta, întări şi susţine strategiile de implementare a educației globale și de formare a capacității de dezvoltare a acesteia, prin intermediul instituţiilor şi  practicienilor din domeniul educaţiei atât din zona formală, cât şi nonformală.

Momentul  de  referinţă  al  programului  îl  reprezintă  Săptămâna  Educaţiei  Globale, organizată anual în noiembrie. 



Pornind de la aceste tendințe, a fost inițiat proiectul Tinerii împreună pentru un viitor durabil în parteneriat cu Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț și Facultatea de Geografie (Universitatea din București) și care se dorește a fi doar o mică parte care să informeze tinerii despre cum trebuie să gândească și să actioneze pentru un viitor durabil în contextul schimbărilor climatice.

Din partea liceului nostru, au participat elevii clasei a IXa B și echipa de profesori formată din prof.dr.Maria Ionescu-director adjunct, prof.dr.Teodora Chiac și prof.Nina Barabaș.

Activitatea principală s-a desfășurat în mediul online pe Google Meet, în data de 10 noiembrie 2021.

Rezultatele proiectului au constat în:

    -Creșterea cu 25% a competențelor elevilor privind Educația pentru cetățenie Globală și Educația pentru Dezvoltare Durabilă;

    -Dobândirea de noi cunoștințe de către elevi privind schimbările climatice și amprenta de CO2;

    -Adaptarea  şi  deschiderea  la  noi  metacompetențe: competențe digitale, lingvistice, de gândire critică, de rezolvare a problemelor;

      -Implicarea  a peste 200  de  participanţi  în  activităţile  proiectului;

  -Realizarea de rebusuri/aritmogrife de către elevii de la clasa IXB-SSC N.Kretzulescu, referate și  materiale  PPT cu tematica proiectului, pliante de promovare a proiectului;

       -Realizarea unui Manifest al tinerilor privind reducerea schimbărilor climatice în școală;

   -Realizarea unui Google Classroom unde se vor posta toate informațiile, activitățile și rezultatele proiectului.

Acest proiect a fost diseminat și de ziarul Mesagerul de Neamț:

https://mesagerulneamt.ro/2021/11/proiect-educational-despre-schimbarile-climatice-la-colegiul-tehnic-forestier-piatra-neamt/?fbclid=IwAR0vfsbSEqGOJ7Bblg8mc3qodxdAms6AVlX8sjl0ass3ueVqM5WIYIYgSeA

Prof.dr.Gabriela Dîrloman


5 OCTOMBRIE 2021 - CEA MAI MARE LECȚIE DESPRE VACCINARE REALIZATĂ ÎMPREUNĂ CU UNICEF ȘI MINISTERUL EDUCAȚIEI

 

Ministerul Educației și UNICEF au organizat în perioada 20 septembrie - 10 octombrie 2021, "Cea mai mare lecție despre vaccinare", o activitate didactică necesară în contextul pandemiei de COVID-19, dedicată informării corecte a elevilor în privința vaccinării și a măsurilor de siguranță sanitară în școală.

La solicitarea Ministerului Educatiei, profesorii au fost invitați să se alăture acestui demers și să realizeze, împreună cu elevii, o oră de educație despre vaccinare și actiunile colective pe care le pot realiza pentru limitarea răspândirii Coronavirusului și creșterea eforturilor de continuare a educației cu prezență fizică în toate școlile din România.

Devenită tradiție în liceul nostru participarea la Cea mai mare lecție organizată în fiecare an de UNICEF, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației – 5 octombrie 2021, împreună cu elevii de la clasa a 11a C, am realizat o informare despre Covid-19, folosind materialele puse la dispoziție de UNICEF.

Lecția a început cu o scurtă prezentare a ceea ce este COCID-19 și de unde vine numele virusului COVID.


Apoi au fost prezentate variantele virusului existente până la data de 5 octombrie: Alpha, Delta și virusul gripal.

                                        

Deși nu sunt adulți, elevii conștientizează rolul prevenției pentru a reduce numărul de infecții COVID-19, dar mai ales al reducerii ratei deceselor. Elevii au fost interesați de faptul că într-un timp foarte scurt, cercetătorii au reușit obținerea unor vaccinuri cu tehnici diferite, precum ARN mesager sau virus inactivat. O explicație este avansul obținut de tehnologie și medicină, ceea ce constituie un avantaj pentru omenire.


Elevii înțeleg importanța vaccinului și pentru ei, fapt care reduce riscul lor de îmbolnăvire, reduce rata de transmitere a bolii și foarte important reduce riscul de spitalizare, la ATI.

În final, mesajele elevilor au fost să devenim mai responsabili în a preveni infectarea prin efectuarea vaccinării, o responsabilitate care ne revine tuturor pentru a combate această pandemie.









Să fim sănătoși!

Prof.dr.Gabriela Dîrloman